CWO Zeezeilschool | RYA Training Centre | Jachtverhuur
cumlaudesailing.com | Est. 2000

Les 6 Meteorologie | Online cursus Reisvoorbereiding RR&P

Op www.cumlaudesailing.com/met staan de belangrijkste weerberichten.

500MB hoogtekaarten en de straalstroom (jetstream)

Als een echte meteoroloog slechts 1 kaart mag kiezen om het weer te voorspellen, dan is het waarschijnlijk de 500MB hoogtekaart. Op deze 500MB hoogtekaarten staan hoogtelijnen (dus geen isobaren!) die punten verbinden waar de druk 500MB is. Er is voor 500MB gekozen, omdat het ongeveer de helft is van de luchtdruk op zeeniveau. Let erop dat de laatste 0 altijd is weggelaten. 575 betekent dus dat de luchtdruk op 5750 meter hoogte 500MB is. De hoogtelijnen variëren tussen de 4,980 en 6,000 meter. Daar waar de hoogtelijnen dicht bij elkaar liggen is het temperatuurverschil ook groot. Koude lucht heeft een veel hogere dichtheid dan warme lucht waardoor de 500MB hoogtelijnen in warme gebieden dus hoger liggen. Daar waar de hoogte lijnen dicht op elkaar liggen zal dus het temperatuurverschil groot zijn en de straalstroom waaien die frontale depressies meebrengt. De straalstroom is duizenden km's lang, ​honderden km's breed, waait op 9 a 10 km hoogte en ​komt uit het westen. De straalstroom waait met wel 11Bft of meer, soms 350 km per uur. Omdat de straalstroom vergelijkbaar is aan een meanderende rivier kan deze warme lucht aanvoeren uit zuidelijke richtingen maar ook koude lucht uit noordelijke richtingen.

Zelf weerkaarten tekenen

Aangezien we tijdens een tocht naar Engeland of Scandinavië zeer waarschijnlijk geen internetverbinding hebben, kunnen we niet makkelijk weerkaarten downloaden. We kunnen wel aan de hand van een op de VHF, NAVTEX of scheepsradio ontvangen weerbericht zelf weerkaarten tekenen om beter inzicht te krijgen in de weersituatie. De scheepsradio heeft een groot bereik en het bericht is uitgebreid en heeft daarom de voorkeur. Met deze vaardigheid kunt u tijdens uw zeilreizen een veel betere voorstelling maken van de weersituatie aan de hand van een gesproken weerbericht dat u ontvangt op de radio.

MetEd

klik op de volgende 3 links, maak een gratis account aan en doe de volgende online trainingen:

Introduction to meteorological charting

Jetstreams

Blocking patterns

Symbolen in de weerkaart

 

Oefening

  1. Neem het weerbericht op met een voice recorder, zodat u het na kunt luisteren, want het gaat misschien te snel. U kunt ook de laatste Shipping Forecast op BBC Radio 4 beluisteren. Ook kunt u online der Seewetterbericht van de Deutscher Wetterdienst beluisteren.
  2. Vul het schema in. Bijvoorbeeld het schema "Shipping Forecast record" uit de Reeds Nautical Almanac. Om het lesmateriaal te kunnen downloaden moet u eerst inloggen. Heeft u nog geen account? Dan kunt u zich daarvoor aanmelden. Als u naar de Deutsche Wetterdienst luistert, gebruikt u de Bordwetterkarte nr 09. Hierbij is het zeer belangrijk gebruik te maken van afkortingen en symbolen, het gaat te snel om het bericht volledig uit te schrijven. Die symbolen en afkortingen moet u dan dus wel kennen.
    bordwetterkarte9
  3. Voer uw notities in, in de kaart zoals "UK Shipping forecast areas" uit de Reeds NA of de "Bordwetterkarte 9". In de verschillende gebieden noteert u de weergegevens, zoals: de centra van hoge en lage drukgebieden, de luchtdruk, de windrichting als windveren, neerslag en zicht (en dus ook de fronten), de isobaren per 4 of 5 Mb (uit de wind kunnen we herleiden hoe de isobaren moeten lopen), e.d.
  4. U kunt de door uzelf geconstrueerde weerkaart controleren met die van de MetOffice: Weerkaart MetOffice of de weerkaart op de website van de Deutscher Wetterdienst.

PowerPoints en Uitwerkingen

Om de powerpoint's en de uitwerkingen te bekijken moet u eerst inloggen. Heeft u nog geen account? Dan kunt u zich daarvoor aanmelden. Alleen als u bent ingelogd vindt u de afgeschermde pagina's in het menu. Op desktop en laptop staat het menu in de linkerkolom. Op tablets en smartphones staan de uitwerkingen in het mobile menu. Zie de onderstaande schermafdruk. 

Vragen en antwoorden

Vraag 1: Hoeveel graden koelt de lucht af met 100 meter opstijging?

Vraag 2: Wat is convectie?

Vraag 3: Wat is 1 atmosfeer = de gemiddelde druk op zeeniveau = ongeveer 1 bar?

Vraag 4: Wat heeft de minste invloed op de treksnelheid van een frontale depressie?

Vraag 5: Wanneer is het temperatuurverschil tussen zeeniveau en op een paar kilometer hoogte het grootste?

Vraag 6: Is er op zeeniveau in een hogedrukgebied sprake van convergentie of divergentie?

Vraag 7: Waarvan is sprake bovenin de atmosfeer bij een lagedrukgebied?

Vraag 8: Komen de aambeeldwolken (Cb) in de zomer of in de winter hoger in de atmosfeer?

Vraag 9: Wanneer is de kans het grootste op enorm grote hagelstenen?

Vraag 10:Hoeveel meter zouden we moeten stijgen om 1 hectopascal daling van de baromoter af te kunnen lezen?

Antwoorden worden direct verstuurd aan het e-mailadres dat u hier opgeeft.
Deelnemers aan de cursussen dienen akkoord te gaan dat hun e-mailadres wordt opgenomen in onze mailinglijst. U kunt zich met 1 klik gratis afmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wij geven uw e-mailadres nooit door aan derden.