CWO Zeezeilschool | RYA Training Centre | Jachtverhuur
cumlaudesailing.com | Est. 2000

Les 10 EHBO | Online cursus Reisvoorbereiding RR&P

The Ship Captain's Medical Guide

Als we op open zee varen, is hulp niet snel ter plaatsen en zijn we dus meer op onszelf aangewezen bij ongelukken. Het is voor zeezeilers dus erg belangrijk om goede EHBO vaardigheden te beheersen. Dit e-book EHBO voor op zee van de Engelse Kustwacht is bedoeld voor zeezeilers die varen zonder dokter aan boord. U leert letsel te behandelen en diagnoses te stellen. Er staan allerlei essentiële tips in van geboorte tot dood, van eerste hulp tot verzorging en hygiëne en het voorkomen en behandelen van ziektes. Download The Ship Captain's Medical Guide

Zeeziekte

Het is vaak al snel te zien en te merken aan opvarenden dat zij “katterig” worden. Door ze op tijd achter het roer te zetten kan worden voorkomen dat zij nog erger zeeziek worden. Het is vaak moeilijk om de zeezieken zover te krijgen, omdat zij meestal nergens meer zin in hebben. Probeer ze toch over te halen om te doen wat het beste voor ze is. Geef de zeezieke droge kaakjes en water. Zeezieke opvarenden zijn gevaarlijk, omdat ze verslapt en onverschillig zijn. Daarom krijgen zij altijd een life-line en verdienen extra aandacht. Het is moeilijk om de moraal hoog te houden met een of meerdere zeezieken aan boord. Alcoholgebruik en ook sterke koffie of een zwaar ontbijt versterkt zeeziekte. Laat mensen voor vertrek medicijnen nemen als zij gevoelig zijn voor zeeziekte. Als mensen zich gaan focussen op een vast punt aan boord versterkt dat de zeeziekte (dus niet op de zeekaart of in een boek staren). Mensen die zeeziek zijn moet je aanlijnen met een lifeline en geef hen een puts. Praat nooit meer dan nodig over zeeziekte, zeker niet aan boord, want door erover te praten en eraan te denken kunt u juist zeeziekte oproepen. Opstappers de kajuit insturen om iets te pakken of te navigeren kan tot gevolg hebben dat ze direct zeeziek worden.

Indien mensen al langdurig zeeziek zijn en de haven is nog een lange weg te gaan dan kunnen de zeezieken aan de lage kant in de kajuit gelegd worden (zodat ze niet vallen). Laat ze z.s.m. horizontaal gaan liggen, want zitten in de kajuit betekent nog veel zieker worden. Geef een puts mee voor het geval dat de zeezieke moet overgeven. Laat iemand anders de zeezieke zeer regelmatig in de gaten houden. Zorg ervoor dat de zieke het warm krijgt. Dus snel natte zeilpakken en kleding uittrekken.

EHBO cursus

Ik heb als zeezeilinstructeur diverse EHBO cursussen achter de rug en weet dat je EHBO voornamelijk met een praktijkcursus leert. Bovendien ben ik zelf geen doctor en daarom wil de deelnemers aan deze online cursus aanmoedigen om een volledige praktijkcursus EHBO te gaan volgen.

PowerPoints en Uitwerkingen

Om de powerpoint's en de uitwerkingen te bekijken moet u eerst inloggen. Heeft u nog geen account? Dan kunt u zich daarvoor aanmelden. Alleen als u bent ingelogd vindt u de afgeschermde pagina's in het menu. Op desktop en laptop staat het menu in de linkerkolom. Op tablets en smartphones staan de uitwerkingen in het mobile menu. Zie de onderstaande schermafdruk. 

Vragen en antwoorden

Vraag 1: Hoe moet een drenkeling aan boord gebracht worden?

Vraag 2: Mag je een onderkoelde drenkeling alcohol geven om warm te worden?

Vraag 3: Mag je de armen en benen van een onderkoeld persoon warmwrijven?

Vraag 4: Kun je ruiken of iemand vergiftigd is door koolstofmonoxide en daardoor ademhalingsproblemen heeft?

Vraag 5: Is het een goed idee om iemand die vergiftigd is door bleekmiddel of andere schoonmaakmiddel te laten braken?

Vraag 6: Wat doe je als je ziet dat iemand zeeziek wordt?

Vraag 7: Als iemand bewusteloos is moet je dan een kussentje onder zijn hoofd leggen?

Vraag 8: Hoe kan worden voorkomen dat de tong de lucht blokkeert?

Vraag 9: Is het altijd nodig om radio medische hulp in te roepen nadat iemand buiten bewustzijn is geweest en weer is bijgekomen?

Vraag 10: Wat is een betere plek voor hartmassage?

Antwoorden worden direct verstuurd aan het e-mailadres dat u hier opgeeft.
Deelnemers aan de cursussen dienen akkoord te gaan dat hun e-mailadres wordt opgenomen in onze mailinglijst. U kunt zich met 1 klik gratis afmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wij geven uw e-mailadres nooit door aan derden.