06 - 150 53 445      Login     nl    

cumlaudesailing.com | CWO Zeezeilschool & RYA Training Centre | Jachtbemiddeling & Verhuur | Sinds 2001

Les 10 Meteorologie | Online cursus Vaarbewijs 2 & TKN

Leest u eerst de les weerkunde van Vaarbewijs 1 voordat u verder gaat met deze les.

Op www.cumlaudesailing.com/met staan de belangrijkste weerberichten.

Om de windsnelheid in te kunnen schatten kunnen we gebruik maken van de "Geostrophic wind scale":

  • Meet op de weerkaart op uw locatie de kortste afstand tussen twee isobaren met een kaartpasser.
  • Kijk op welke breedtegraad u zit.
  • Lees de geostrophic wind af in de tabel.
  • Vermenigvuldig deze wind met een factor om de wind op zeeniveau te bepalen, afhankelijk van o.a. of u zich op land of op zee bevindt.
  • Ook de kromming van de isobaren is bepalend voor de windsnelheid. Bij een hogedrukgebied geldt: Hoe krommer hoe harder het waait. Bij een lagedrukgebied geldt: Hoe krommer hoe minder hard het waait.

Oefening weerkaarten lezen deel 2

Download de actuele weerkaart van de Metoffice en bepaal de windrichting en snelheid op een aantal locaties met behulp van de "Geostrophic wind scale" in de linkerbovenhoek en de onderstaande tabel.

  krimpen t.o.v. geowind percentage van geowind
zee 10 - 15 graden 70 - 80 %
land overdag onstabiel 20 - 30 graden 50 - 60 %
land overdag stabiel 30 - 40 graden 30 - 40 %
land nacht 40 - 50 graden 10 - 20 %

Controleer uw inschatting aan de hand van de uitgeschreven weersverwachting.

Ontstaan en ontwikkeling depressie

Op de Atlantische Oceaan (de “keuken” van het Nederlandse weer) wrijven warme (zuiden) en koude (noorden) lucht langs elkaar. De koude lucht heeft een grotere dichtheid en er ontstaat een golf in het driedimensionale frontvlak. De relatief warme lucht hangt over de koude lucht in het noorden heen. Deze golf ontwikkelt zich tot een depressie ofwel lagedrukgebied met een warmtefront (herkenbaar aan een lijn met bolletjes), koudefront (herkenbaar aan een lijn met driehoekjes) en daartussenin een warme sector. Omdat de koude lucht zwaarder is haalt deze de warme lucht in er ontstaat een occlusiefront (herkenbaar aan een lijn met bolletjes en driehoekjes). Door de heersende winden is de trekrichting in Europa altijd in oostelijke richting.

frontale-depressie

Een warmte front kondigt zich altijd aan met cirrus bewolking, dit zijn windveren (ijskristallen op grote hoogten). Daarna komt steeds lager hangende grauwere bewolking met gematigde regen.

Voor het warmtefront

Een warmtefront kondigt zich aan met cirrusbewolking (hoge ijskristallen), omdat de warme vochtige lucht over de koude lucht omhoog kruipt en dus afkoelt en condenseert. Vlak voor de frontpassage zal de wind even krimpen.

Doorsnede warmtefront

Tijdens de passage van het warmtefront zal de wind van zuid oost naar zuid west ruimen. De temperatuur zal stijgen, want na het warmtefront zit je in de warme sector. De luchtdruk daalt omdat je dichter bij het centrum van het lagedrukgebied komt.

Voor het koufront

Na de warme sector komt het koufront.

Doorsnede koufront

Na de passage zal de wind ruimen van zuid west tot noord west. De temperatuur zal dalen, omdat je weer in relatief koude lucht komt. In het koudefront zitten Cumulonimbus (aambeeld bewolking). Hieruit komen zware regen en hagelbuien, onweer en windstoten. Na de passage van het koudefront is het weerbeeld buiig.

cumulonimbus wolk

Achter de frontale depressie zit vaak een trog. Dat is een gebied waar de isobaren dichter bij elkaar liggen, waardoor het dus ook harder waait. Dit in tegenstelling van een vore, dat is een gebied waar de isobaren ver uit elkaar liggen waardoor het minder hard waait.

Zeewind

Zeewind en landwind ontstaat door verschil in temperatuur tussen land en zee. Overdag stijgt de lucht boven land omdat het land sneller opwarmt. Dat “vacuüm” (thermisch laag) wordt aangevuld met lucht van zee, dat is dus de zeewind. ’s Nachts koelt het land sneller af dan de zee en daardoor daalt de lucht boven land en stijgt de lucht boven de warme zee. Het “vacuüm” op zee wordt aangevuld met lucht van land en dat veroorzaakt dus de landwind.

De stijgende lucht boven land condenseert en er ontstaat een zeewind front.
zeewindfront

Land effecten

Als wind of stroom rond een landkaap stroomt kan daardoor de stroming enorm toenemen. Dit noemen we kaapeffecten. Als wind of stroom door een versmalling geperst wordt ontstaat het trechtereffect, er ontstaat ook een versnelling van stroom of wind.

Gribfiles

Aan boord zijn gribfiles handig omdat het kleine bestandjes zijn die binnengehaald moeten worden. Die zijn in te lezen in een grib-reader zoals www.zygrib.org. Heeft u beter internetbereik via telefoon of WIFI in de haven, dan is www.windy.com een goed alternatief. 

Mist op zee

Bij minder dan 1000m zicht spreken we van mist. Dichte mist bij minder dan 200 meter. Zeer dichte mist bij 50 meter of minder. Mist ontstaat doordat lucht met een bepaalde luchtvochtigheid afkoelt en condenseert of dat lucht met een bepaalde temperatuur vochtiger wordt waardoor condensatie optreedt. Door opwarming of onttrekking van vocht kan de mist wegtrekken.

zeemist

Mist (condensatie) ontstaat eigenlijk door twee oorzaken: menging van relatief warme vochtige lucht met koude lucht of door een koude ondergrond.

Mist door menging

Arctische zeerook

Dit is een mistsoort die ontstaat als zeer koude (arctische) lucht over reatief warm zeewater uitstroomt of de warme golfstroom ontmoet. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in het najaar, als de zee nog relatief warm is, bij een koude noorden wind.

Regenmist of frontale mist

Deze mist ontstaat als de regen in een warmtefront, door de koude lucht op een koude ondergrond valt. Vergelijkbaar met het nemen van een warme douche in een koude badkamer.

Mist door koude ondergrond

Stralingsmist

Deze mist ontstaat boven land door vertikale luchtbeweging, convectie of uitstraling bij een heldere hemel en weinig wind (6 tot 10 kts), waardoor 's nachts het aardoppervlak sterk afkoelt. Door de aflandige landwind in de nacht waait deze mist dan de zee op. Vooral komt dit voor bij riviermondingen, omdat de koude lucht van land naar de lager gelegen en relatief warmere rivier zakt.

Advectieve mist

Deze zeemist of zeevlam ontstaat boven zee. In het voorjaar komt deze mist voor de Nederlandse kust voor als warme vochtige zuidwesten wind over de (dan nog) koude Noordzee strijkt. Aan de oostkust van Groot-Brittannië komt zeemist dan voor bij een aanlandige, oostelijke wind.

Factoren voor golfhoogte

Dit onderwerp is alleen voor TKN, niet voor KVB2

De volgende factoren bepalen de golfhoogte:

  • Duur bepaalde wind
  • Windsnelheid
  • Diepte water
  • Windbaan/fetch

Golven

Dit onderwerp is alleen voor TKN, niet voor KVB2

Deining zijn golven die door een eerdere wind zijn ontstaan. Zeegang zijn golven die door de huidige wind ontstaan. Een grondzee ontstaat als golven op een plotselinge ondiepte komen. Plotselinge ondiepten als banken zorgen bijvoorbeeld voor grondzeeën. Er ontstaan dan brekers. Branding vinden we nog verder onder de kust. Kruiszeeën zijn golfpatronen die door elkaar heen lopen zoals na de passage van een koufront. Als de stroom tegen de wind in staat worden de golven kort en stijl.

PowerPoints en Uitwerkingen

Om de powerpoint's en de uitwerkingen te bekijken moet u eerst inloggen. Heeft u nog geen account? Dan kunt u zich daarvoor aanmelden. Alleen als u bent ingelogd vindt u de afgeschermde pagina's in het menu. Op desktop en laptop staat het menu in de linkerkolom. Op tablets en smartphones staan de uitwerkingen in het mobile menu. Zie de onderstaande schermafdruk. 

Vragen en antwoorden

Vraag 1: Hoe waait de wind rond een lagedrukgebied?

Vraag 2: Tussen welke luchtsoorten ligt het Arctisch front?

Vraag 3: Waar waait het hard op de weerkaart?

Vraag 4: Met je neus in de wind ligt het hoge druk gebied:

Vraag 5: Ruimende wind is bijvoorbeeld de kleine winddraaiing van:

Vraag 6: Stormachtige wind komt overeen met windkracht:

Vraag 7: Wat doet de wind na het passeren van een koufront?

Vraag 8: Hoe heet een aambeeldwolk ook wel?

Vraag 9: Oostenwind is...

Vraag 10: Een zuidwesten wind in het voorjaar is op zee?

Antwoorden worden direct verstuurd aan het e-mailadres dat u hier opgeeft.
Deelnemers aan de cursussen dienen akkoord te gaan dat hun e-mailadres wordt opgenomen in onze mailinglijst. U kunt zich met 1 klik gratis afmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wij geven uw e-mailadres nooit door aan derden.

Om uw bezoek aan onze website nóg makkelijk en persoonlijker te maken zetten we cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) in.