06 - 150 53 445      Login     nl    

cumlaudesailing.com | RYA Training Centre | Yacht Sales & Charter

Les 15 Oefenexamens | Online cursus Vaarbewijs 2 & TKN

Oefenexamens TKN

Nadat u de gehele Online curus TKN heeft doorlopen, kunt u de proefexamens gaan maken uit de Examenbundel TKN Theoretische kustnavigatie. Deze examenbundel bevat examens uit voorgaande jaren met daarbij de antwoorden met toelichting. Als u Persoonlijke begeleiding heeft aangevraagd kunt u natuurlijk de resultaten van elk examen doornemen met uw docent TKN. Op deze manier kunt u zich gedegen voorbereiden op het examen. TKN krijgt u niet cadeau, het vergt voor iedereen veel voorbereiding, want het is moeilijk en veel.

Let op: Pas als u minimaal 3 volledige proefexamens TKN op rij, met een voldoende heeft afgesloten, dan pas bent u echt klaar om aan het examen TKN deel te nemen. Maak die proefexamens alsof het een echt examen is: neem dus maximaal 2,5 uur de tijd, neem geen pauze, geen boek of aantekeningen erbij, e.d.

Examentips

 • Om op het examen voldoende punten te halen binnen de gestelde tijd moet u systematisch te werk gaan. Te vaak wordt de informatie op het voorblad en zelfs de vragen niet goed gelezen, verdwalen examenkandidaten in de grote hoeveelheid (niet relevante) informatie, wordt tijd verspild aan berekeningen of kaartconstructies waarvan de uitkomst niet eens gevraagd wordt, enzovoort.
 • Begin nooit direct met in detail te rekenen, tekenen, e.d. zonder dat u weet waar u precies naar toe werkt. Maak het vraagstuk dus visueel door een schets te maken. Bij een getijberekening is dit een tijdlijn met het reductievlak en alle waterstanden en bepaal het lijnstuk dat gevraagd wordt. Of schets de constructie die je straks in de kaart gaat zetten eerst op een kladpapiertje, voordat je in detail in de kaart te werk gaat.
 • Maak ook een stappenplan door de vraag op te delen in deelvragen. Zoek dan gericht naar de nodige gegevens uit het voorblad, opgave of stukjes tekst tussen de opgaven.
 • Op het voorblad staat soms welke variatie je moet gebruiken voor de opgaven en hoe je moet afronden. Als er op het voorblad staat dat je de variatieroos rechtsboven in de kaart moet gebruiken, of als variatie -2, dan moet je die variatie natuurlijk ook gebruiken. Ook al zou je beter net als in de praktijk de variatie uit de dichtbij zijnde variatieroos, omgerekend naar het huidige jaar, gebruiken.
 • Tips voor de opgaven over getij, koersverbeteren/verslechteren.
  Lees de hele vraag en wat er tussen de vragen aan belangrijke informatie wordt gegeven.
  Bepaal wat er precies gevraagd wordt. Bedenk dus b.v.:
  Welke constructie moet ik straks in de kaart zetten, die van koersverbeteren of verslechteren?
  Welke regel moet ik toepassen: de 1/7e regel of de 1/12 regel?
 • Als er in de opgaven niets gezegd wordt, gebruik je dus de gegevens van het voorblad voor bijvoorbeeld de variatie en deviatie.
 • Vaak worden posities van bijvoorbeeld boeien gegeven met daarbij (ca.) als startpunt van bijvoorbeeld gegist bestek constructies. Dat betekent dat de positie niet precies correct hoeft te zijn, ze dienen als indicatie om te voorkomen dat u lang naar de boei in de kaart moet zoeken. Start in zo'n geval uw constructie dus gewoon bij de boei en dus niet bij de (ca.) positie.
 • Op het examen TKN is het meestal precies springtij of doodtij. De 1/7 regel hoef je in dat geval dus meestal niet te gebruiken.
 • In het examen TKN hoeft u in het algemeen geen rekening te houden met zomer of wintertijd of verschillende tijdzones. Er wordt vrijwel altijd 1 tijd gehanteerd.

Succes met het examen TKN

Hierbij wil ik alle deelnemers aan deze online cursus TKN bedanken voor hun inzet en natuurlijk veel succes wensen met het examen TKN. Ik zou het leuk vinden als u uw score aan mij doorgeeft. Bovendien hoop ik dat u ook zal deelnemen aan de andere Online Watersportcursussen. Vergeet u niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief en onze website te delen op alle social media.

Om uw bezoek aan onze website nóg makkelijk en persoonlijker te maken zetten we cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) in.