cumlaudesailing.com | RYA Training Centre | Yacht Brokerage

Les 11 Meteorologie | Online cursus Vaarbewijs 2 & TKN

Leest u eerst de les weerkunde van Vaarbewijs 1 voordat u verder gaat met deze les.

Op www.cumlaudesailing.com/met staan de belangrijkste weerberichten.

Oefening weerkaarten lezen deel 2

Download de actuele weerkaart van de Metoffice en bepaal de windrichting en snelheid op een aantal locaties met behulp van de "Geostrophic wind scale" in de linkerbovenhoek en de onderstaande tabel.

  krimpen t.o.v. geowind percentage van geowind
zee 10 - 15 graden 70 - 80 %
land overdag onstabiel 20 - 30 graden 50 - 60 %
land overdag stabiel 30 - 40 graden 30 - 40 %
land nacht 40 - 50 graden 10 - 20 %

Controleer uw inschatting aan de hand van de uitgeschreven weersverwachting.

Ontstaan en ontwikkeling depressie

Op de Atlantische Oceaan (de “keuken” van het Nederlandse weer) wrijven warme (zuiden) en koude (noorden) lucht langs elkaar. De koude lucht heeft een grotere dichtheid en er ontstaat een golf in het driedimensionale frontvlak. De relatief warme lucht hangt over de koude lucht in het noorden heen. Deze golf ontwikkelt zich tot een depressie ofwel lagedrukgebied met een warmtefront (herkenbaar aan een lijn met bolletjes), koudefront (herkenbaar aan een lijn met driehoekjes) en daartussenin een warme sector. Omdat de koude lucht zwaarder is haalt deze de warme lucht in er ontstaat een occlusiefront (herkenbaar aan een lijn met bolletjes en driehoekjes). Door de heersende winden is de trekrichting in Europa altijd in oostelijke richting.

frontale-depressie

Een warmte front kondigt zich altijd aan met cirrus bewolking, dit zijn windveren (ijskristallen op grote hoogten). Daarna komt steeds lager hangende grauwere bewolking met gematigde regen.

Voor het warmtefront

Een warmtefront kondigt zich aan met cirrusbewolking (hoge ijskristallen), omdat de warme vochtige lucht over de koude lucht omhoog kruipt en dus afkoelt en condenseert. Vlak voor de frontpassage zal de wind even krimpen.

Doorsnede warmtefront

Tijdens de passage van het warmtefront zal de wind van zuid oost naar zuid west ruimen. De temperatuur zal stijgen, want na het warmtefront zit je in de warme sector. De luchtdruk daalt omdat je dichter bij het centrum van het lagedrukgebied komt.

Voor het koufront

Na de warme sector komt het koufront.

Doorsnede koufront

Na de passage zal de wind ruimen van zuid west tot noord west. De temperatuur zal dalen, omdat je weer in relatief koude lucht komt. In het koudefront zitten Cumulonimbus (aambeeld bewolking). Hieruit komen zware regen en hagelbuien, onweer en windstoten. Na de passage van het koudefront is het weerbeeld buiig.

Achter de frontale depressie zit vaak een trog. Dat is een gebied waar de isobaren dichter bij elkaar liggen, waardoor het dus ook harder waait. Dit in tegenstelling van een vore, dat is een gebied waar de isobaren ver uit elkaar liggen waardoor het minder hard waait.

Zeewind

Zeewind en landwind ontstaat door verschil in temperatuur tussen land en zee. Overdag stijgt de lucht boven land omdat het land sneller opwarmt. Dat “vacuüm” (thermisch laag) wordt aangevuld met lucht van zee, dat is dus de zeewind. ’s Nachts koelt het land sneller af dan de zee en daardoor daalt de lucht boven land en stijgt de lucht boven de warme zee. Het “vacuüm” op zee wordt aangevuld met lucht van land en dat veroorzaakt dus de landwind.

De stijgende lucht boven land condenseert en er ontstaat een zeewind front.
zeewindfront

Land effecten

Als wind of stroom rond een landkaap stroomt kan daardoor de stroming enorm toenemen. Dit noemen we kaapeffecten. Als wind of stroom door een versmalling geperst wordt ontstaat het trechtereffect, er ontstaat ook een versnelling van stroom of wind.

Gribfiles

Aan boord zijn gribfiles handig omdat het kleine bestandjes zijn die binnengehaald moeten worden. Die zijn in te lezen in een gribreader zoals www.zygrib.org. Heeft u beter internetbereik via telefoon of WIFI in de haven, dan is www.windy.com een goed alternatief. 

Mist op zee

Advectieve mist

Deze zeemist of zeevlam ontstaat boven zee door horizontale luchtbeweging. In het voorjaar komt deze mist voor de Nederlandse kust voor als warme vochtige zuidwesten wind over de (dan nog) koude Noordzee strijkt. Aan de oostkust van Groot-Brittannië komt zeemist dan voor bij een aanlandige, oostelijke wind.

Arctische zeerook

Dit is een mistsoort die ontstaat als zeer koude (arctische) lucht boven relatief warm zeewater uitstroomt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in het najaar, als de zee nog relatief warm is, bij een koude noorden wind.

Stralingsmist

Deze mist ontstaat boven land door vertikale luchtbeweging, convectie, uitstraling bij een heldere hemel en weinig wind, waardoor 's nachts het aardoppervlak sterk afkoelt. Vooral in riviermondingen ontstaat dan mist, die door de landwind de zee opwaait.

Factoren voor golfhoogte

Dit onderwerp is alleen voor TKN, niet voor KVB2

De volgende factoren bepalen de golfhoogte:

  • Duur bepaalde wind
  • Windsnelheid
  • Diepte water
  • Windbaan/fetch

Golven

Dit onderwerp is alleen voor TKN, niet voor KVB2

Deining zijn golven die door een eerdere wind zijn ontstaan. Zeegang zijn golven die door de huidige wind ontstaan. Een grondzee ontstaat als golven op een plotselinge ondiepte komen. Plotselinge ondiepten als banken zorgen bijvoorbeeld voor grondzeeën. Er ontstaan dan brekers. Branding vinden we nog verder onder de kust. Kruiszeeën zijn golfpatronen die door elkaar heen lopen zoals na de passage van een koufront. Als de stroom tegen de wind in staat worden de golven kort en stijl.

Bekijk de PowerPoints

Om de powerpoint's te bekijken moet u eerst even inloggen. Heeft u nog geen account? Dan kunt u zich daarvoor aanmelden.

PowerPoints

Vragen en antwoorden

Vraag 1: Hoe waait de wind rond een lagedrukgebied?

Vraag 2: Tussen welke luchtsoorten ligt het Arctisch front?

Vraag 3: Waar waait het hard op de weerkaart?

Vraag 4: Met je neus in de wind ligt het hoge druk gebied:

Vraag 5: Ruimende wind is bijvoorbeeld de kleine winddraaiing van:

Vraag 6: Stormachtige wind komt overeen met windkracht:

Vraag 7: Wat doet de wind na het passeren van een koufront?

Vraag 8: Hoe heet een aambeeldwolk ook wel?

Vraag 9: Oostenwind is...

Vraag 10: Een zuidwesten wind in het voorjaar is op zee?

Antwoorden worden direct verstuurd aan het e-mailadres dat u hier opgeeft.
Deelnemers aan de cursussen dienen akkoord te gaan dat hun e-mailadres wordt opgenomen in onze mailinglijst. U kunt zich met 1 klik gratis afmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wij geven uw e-mailadres nooit door aan derden.

Om uw bezoek aan onze website nóg makkelijk en persoonlijker te maken zetten we cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) in.
Meer informatie Ok